Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
70 min.

Brzmi wykwintnie, a to nic innego jak panierowana roladka z piersi kurczaka zawinięta z ziołowym masłem i usmażona na złoto. Proste i pyszne!

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 100 g masła
  • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego estragonu
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

1Piersi z kurczaka opłukać, przekroić na pół i lekko rozbić na równe cienkie płaty (lepiej dłonią niż tłuczkiem bo mięso jest delikatne). Oprószyć pieprzem i wstawić do lodówki.

2W miseczce wymieszć masło z czosnkiem i ziołami, przełożyć na kawałek folii aluminiowej i zrolować w rulonik o średnicy około 1 cm. Wstawić do lodówki aby stwardniało.

3Masło ziołowe pokroić na 2-cm kawałki. Na każdy płat kurczaka nakładać kawałek masła i zwijać ciasno w rulonik. Obtaczać w mące, jajku i na koniec w bułce tartej.

4Na patelni rozgrzać grubą warstwę oleju. Smażyć roladki na niewielkim ogniu, aż ładnie się zrumienią ze wszystkich stron.

Porcja dla:

4 osób