20 min.
20 min.
70 min.
Brzmi wykwintnie, a to nic innego jak panierowana roladka z piersi kurczaka zawinięta z ziołowym masłem i usmażona na złoto. Proste i pyszne!
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 100 g masła
- 4 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego estragonu
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
1Piersi z kurczaka opłukać, przekroić na pół i lekko rozbić na równe cienkie płaty (lepiej dłonią niż tłuczkiem bo mięso jest delikatne). Oprószyć pieprzem i wstawić do lodówki.
2W miseczce wymieszć masło z czosnkiem i ziołami, przełożyć na kawałek folii aluminiowej i zrolować w rulonik o średnicy około 1 cm. Wstawić do lodówki aby stwardniało.
3Masło ziołowe pokroić na 2-cm kawałki. Na każdy płat kurczaka nakładać kawałek masła i zwijać ciasno w rulonik. Obtaczać w mące, jajku i na koniec w bułce tartej.
4Na patelni rozgrzać grubą warstwę oleju. Smażyć roladki na niewielkim ogniu, aż ładnie się zrumienią ze wszystkich stron.
Porcja dla:
4 osób