Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Ryba jak marzenie – świeże filety z łososia pokryte pysznym kremowym sosem. Kolację dla czterech osób można przygotować już w 20 minut. A w dodatku będzie ona naprawdę zdrowa!

Składniki:

  • 230 ml wytrawnego białego wina albo niesolonego wywaru z kurczaka
  • 350 ml wody
  • 2 cebulki dymki, pokrojone w plasterki
  • 8 ziarenek czarnego pieprzu
  • 4 filety z łososia (ok. 120 g każdy)

Przygotowanie:

1Wlać wino i wodę na dużą teflonową patelnię, dodać cebulkę dymkę i ziarenka pieprzu, zamieszać. Ułożyć na patelni filety z łososia (pojedynczą warstwę). Zagotować na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień, przykryć, gotować na wolnym ogniu 6 minut, aż ryba nakłuta widelcem zacznie się dzielić na płatki.

2Przygotować sos. W średniej wielkości naczyniu wymieszać serek homogenizowany, ogórek, koperek, sok z cytryny i pieprz. Jeśli nie podajemy dania od razu – wstawić sos do lodówki.

3Ostrożnie przenieść filety na duży półmisek szeroką łopatką do ryb. Przybrać gałązkami świeżego koperku. Podawać na gorąco albo schłodzone, polane sosem.

Porcja dla:

4 osób