10 min.
10 min.
20 min.
Ryba jak marzenie – świeże filety z łososia pokryte pysznym kremowym sosem. Kolację dla czterech osób można przygotować już w 20 minut. A w dodatku będzie ona naprawdę zdrowa!
Składniki:
- 230 ml wytrawnego białego wina albo niesolonego wywaru z kurczaka
- 350 ml wody
- 2 cebulki dymki, pokrojone w plasterki
- 8 ziarenek czarnego pieprzu
- 4 filety z łososia (ok. 120 g każdy)
Przygotowanie:
1Wlać wino i wodę na dużą teflonową patelnię, dodać cebulkę dymkę i ziarenka pieprzu, zamieszać. Ułożyć na patelni filety z łososia (pojedynczą warstwę). Zagotować na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień, przykryć, gotować na wolnym ogniu 6 minut, aż ryba nakłuta widelcem zacznie się dzielić na płatki.
2Przygotować sos. W średniej wielkości naczyniu wymieszać serek homogenizowany, ogórek, koperek, sok z cytryny i pieprz. Jeśli nie podajemy dania od razu – wstawić sos do lodówki.
3Ostrożnie przenieść filety na duży półmisek szeroką łopatką do ryb. Przybrać gałązkami świeżego koperku. Podawać na gorąco albo schłodzone, polane sosem.
Porcja dla:
4 osób