30 min.
40 min.
70 min.
Pyszna, bogata zapiekanka z filetami z tuńczyka, ziemniakami, marchewką i cebulką, zapieczonymi we wspaniałym białym sosie. Na specjalne okazje jak znalazł!
Składniki:
- 600 g ziemniaków sałatkowych
- 2 marchewki (ok. 250 g)
- 250 ml wywaru warzywnego
- 500 g filetów z tuńczyka
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki musztardy estragonowej
- sól, pieprz
- 2 szalotki
- 2-3 cebulki dymki
Przygotowanie:
1Obrać ziemniaki i marchewkę, pokroić w plasterki o grubości około ½ cm. Wlać wywar warzywny do garnka i zagotować. Dodać ziemniaki i marchewkę, gotować w wywarze około 10 minut, aż zmiękną. Odlać wodę i dobrze odsączyć.
2Umyć rybę, osuszyć i pokroić na kawałki wielkości kęsa. Zmieszać sok z cytryny z 2 łyżkami musztardy. Przyprawić solą i pieprzem. Posmarować rybę tą zaprawą i poczekać 10 minut, by nasiąkła.
3Obrać szalotki i drobno posiekać. Pokroić cebulki i pora w cienkie plasterki. Rozgrzać masło na patelni. Smażyć na niej szalotkę, cebulkę i pora około 5 minut. Dodać rybę i smażyć razem jeszcze 5 minut.
4Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne.
5Dodać ziemniaki i marchewkę do ryby z warzywami. Włożyć całość do naczynia żaroodpornego.
6Wymieszać jogurt ze śmietaną, resztą musztardy, winem i jajkami. Rozsmarować ten sos na warzywach z rybą, posypać startym serem. Piec w gorącym piekarniku 20-25 minut, aż zapiekanka się przyrumieni.
7Wyjąć z piekarnika, posypać szczypiorkiem i podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób