Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
70 min.

Pyszna, bogata zapiekanka z filetami z tuńczyka, ziemniakami, marchewką i cebulką, zapieczonymi we wspaniałym białym sosie. Na specjalne okazje jak znalazł!

Składniki:

  • 600 g ziemniaków sałatkowych
  • 2 marchewki (ok. 250 g)
  • 250 ml wywaru warzywnego
  • 500 g filetów z tuńczyka
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki musztardy estragonowej
  • sól, pieprz
  • 2 szalotki
  • 2-3 cebulki dymki

Przygotowanie:

1Obrać ziemniaki i marchewkę, pokroić w plasterki o grubości około ½ cm. Wlać wywar warzywny do garnka i zagotować. Dodać ziemniaki i marchewkę, gotować w wywarze około 10 minut, aż zmiękną. Odlać wodę i dobrze odsączyć.

2Umyć rybę, osuszyć i pokroić na kawałki wielkości kęsa. Zmieszać sok z cytryny z 2 łyżkami musztardy. Przyprawić solą i pieprzem. Posmarować rybę tą zaprawą i poczekać 10 minut, by nasiąkła.

3Obrać szalotki i drobno posiekać. Pokroić cebulki i pora w cienkie plasterki. Rozgrzać masło na patelni. Smażyć na niej szalotkę, cebulkę i pora około 5 minut. Dodać rybę i smażyć razem jeszcze 5 minut.

4Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne.

5Dodać ziemniaki i marchewkę do ryby z warzywami. Włożyć całość do naczynia żaroodpornego.

6Wymieszać jogurt ze śmietaną, resztą musztardy, winem i jajkami. Rozsmarować ten sos na warzywach z rybą, posypać startym serem. Piec w gorącym piekarniku 20-25 minut, aż zapiekanka się przyrumieni.

7Wyjąć z piekarnika, posypać szczypiorkiem i podawać na gorąco.

Porcja dla:

4 osób