30 min.
60 min.
120 min.
Obiad w takim połączeniu jest bardzo prostym i szybkim w przyrządzeniu daniem. Czas oczekiwania jest nieco dłuższy, ale warto poczekać na takie smakołyki. Taki obiadek kojarzy mi się z wizytą u babci 🙂 Gorąco polecam! (Przepis przygotowany na 4 porcje)
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- olej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- sok z cytryny
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula czerwona
Przygotowanie:
1Udka oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
2Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę, włożyć do miseczki. Dodać olej, słodką paprykę, sól, pieprz i sok z cytryny. Wymieszać i zalać całą marynatą udka, dobrze je przy tym nacierając (najlepiej nacierać ręką). Wstawić na 30 minut do lodówki lub najlepiej zamarynować z rana i wstawić do lodówki aż do czasu przygotowania obiadu.
3Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na połówki lub mniejsze części w zależności od wielkości ziemniaków.
4Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
5Ziemniaki i cebulę dodać do mięsa i całość wymieszać, przełożyć do brytfanny i piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 h, a nawet chwilę dłużej, w temperaturze 200°C, bez przykrycia. Od czasu do czasu ziemniaki i cebulę przemieszać, a mięso obrócić.
6Gdy wsadzimy brytfannę do piekarnika czas zabrać się za naszą wiosenna sałatkę.
7Ser, pomidory i ogórka pokroić w kostkę; oliwki pokroić na pół, dodać puszkę kukurydzy i sałatę.
8Całą sałatkę wykończyć gotowym sosem np. sos do sałatki greckiej lub dodać sól pieprz i pokropić oliwą z oliwek.
9Wszystko wymieszać i wsadzić do lodówki do momentu podania.
10Życzę smacznego!!
Porcja dla:
4 osób