Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
120 min.

Obiad w takim połączeniu jest bardzo prostym i szybkim w przyrządzeniu daniem. Czas oczekiwania jest nieco dłuższy, ale warto poczekać na takie smakołyki. Taki obiadek kojarzy mi się z wizytą u babci 🙂 Gorąco polecam! (Przepis przygotowany na 4 porcje)

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • sok z cytryny
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula czerwona

Przygotowanie:

1Udka oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.

2Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę, włożyć do miseczki. Dodać olej, słodką paprykę, sól, pieprz i sok z cytryny. Wymieszać i zalać całą marynatą udka, dobrze je przy tym nacierając (najlepiej nacierać ręką). Wstawić na 30 minut do lodówki lub najlepiej zamarynować z rana i wstawić do lodówki aż do czasu przygotowania obiadu.

3Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na połówki lub mniejsze części w zależności od wielkości ziemniaków.

4Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

5Ziemniaki i cebulę dodać do mięsa i całość wymieszać, przełożyć do brytfanny i piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 h, a nawet chwilę dłużej, w temperaturze 200°C, bez przykrycia. Od czasu do czasu ziemniaki i cebulę przemieszać, a mięso obrócić.

6Gdy wsadzimy brytfannę do piekarnika czas zabrać się za naszą wiosenna sałatkę.

7Ser, pomidory i ogórka pokroić w kostkę; oliwki pokroić na pół, dodać puszkę kukurydzy i sałatę.

8Całą sałatkę wykończyć gotowym sosem np. sos do sałatki greckiej lub dodać sól pieprz i pokropić oliwą z oliwek.

9Wszystko wymieszać i wsadzić do lodówki do momentu podania.

10Życzę smacznego!!

Porcja dla:

4 osób