Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
50 min.

Te smaczne pierożki stanowią doskonałą przystawkę, ale można je też podawać jako danie główne. W przypadku dania głównego należy serwować około 15 pierożków na osobę. Podawać z sosem hoisin, ostrą musztardą w chińskim stylu i prażonymi ziarnami sezamowymi.

Składniki:

  • 100 kwadratów (ok. 8×8 cm) kupnego ciasta na chińskie pierożki (wontony)
  • 800 g mielonej wieprzowiny
  • 1 łyżka mielonego świeżego imbiru
  • 4 ząbki wyciśniętego czosnku
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

1W dużej misce połączyć mięso z imbirem, czosnkiem, szczypiorkiem, sosem sojowym, olejem sezamowym, jajkiem i kapustą, i dobrze wymieszać.

2Na każdym kwadracie ciasta umieścić 1 czubatą łyżeczkę nadzienia. Brzegi zwilżyć wodą i złożyć w trójkąt, a następnie lekko je zwinąć, aby uszczelnić pierożek. Układać pierożki na lekko posypanej mąką stolnicy.

3Gotować pierożki na parze pod przykryciem na bambusowym lub metalowym sicie około 15 do 20 minut. Podawać zaraz po ugotowaniu.

Porcja dla:

6 osób