20 min.
30 min.
50 min.
Potrawa pachnąca lasem. Te kotlety grzybowe pasują do kasz i ziemniaków jako alternatywa dla mielonych.
Składniki:
- 500 g grzybów leśnych (świeżych lub mrożonych)
- 2 cebule
- 2 jajka
- 1 czerstwa bułka pszenna
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
1Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć.
2Grzyby oczyścić, dobrze wypłukać i drobno pokroić.
3Cebule obrać, posiekać i usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać grzyby i całość dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 20 min. Następnie odkryć i podsmażyć aż do odparowania nadmiaru wody.
4Uduszone grzyby zmiksować lub przepuścić przez maszynkę. Dodać do odciśniętej bułki pszennej, wraz z jajkiem i dokładnie wymieszać.
5Dodać sól, pieprz, majeranek, tymianek, pokrojony drobno czosnek i posiekaną natkę pietruszki.
6Formować niewielkie kotlety, obtoczyć w jajku i bułce tartej, smażyć na rumiano na rozgrzanym na patelni oleju.
Porcja dla:
4 osób