Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Potrawa pachnąca lasem. Te kotlety grzybowe pasują do kasz i ziemniaków jako alternatywa dla mielonych.

Składniki:

  • 500 g grzybów leśnych (świeżych lub mrożonych)
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 1 czerstwa bułka pszenna
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

1Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć.

2Grzyby oczyścić, dobrze wypłukać i drobno pokroić.

3Cebule obrać, posiekać i usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać grzyby i całość dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 20 min. Następnie odkryć i podsmażyć aż do odparowania nadmiaru wody.

4Uduszone grzyby zmiksować lub przepuścić przez maszynkę. Dodać do odciśniętej bułki pszennej, wraz z jajkiem i dokładnie wymieszać.

5Dodać sól, pieprz, majeranek, tymianek, pokrojony drobno czosnek i posiekaną natkę pietruszki.

6Formować niewielkie kotlety, obtoczyć w jajku i bułce tartej, smażyć na rumiano na rozgrzanym na patelni oleju.

Porcja dla:

4 osób