Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Pyszny przepis na polędwicę duszoną w winie Marsala z dodatkiem jabłek i cebuli. Danie, które na pewno zachwyci gości na przyjęciu.
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku, lekko rozgnieciony
- sól i pieprz do smaku
- 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 700 g)
- 1 cebula, pokrojona w plasterki
- 125-180 ml wina Marsala
- 2 jabłka Granny Smith, nieobrane i pokrojone w 2 cm kliny
Przygotowanie:
1W głębokim garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek. Wyjąć czosnek z garnka. Polędwicę oprószyć solą i pieprzem i zrumienić ze wszystkich stron na oliwie pozostałej w garnku. Odłożyć na bok.
2Cebulę zeszklić na oliwie, dodać wino i jabłka. Posolić i wymieszać. Na wierzch położyć polędwicę, przykryć i dusić przez 20 minut. W międzyczasie przewrócić mięso na drugą stronę.
3Polędwicę wyjąć z garnka i odstawić na 5 minut. Jeśli sos jest rzadki, jeszcze chwilę gotować, aby odparował.
4Mięso pokroić i polać sosem.
Porcja dla:
4 osób