Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Pyszny przepis na polędwicę duszoną w winie Marsala z dodatkiem jabłek i cebuli. Danie, które na pewno zachwyci gości na przyjęciu.

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku, lekko rozgnieciony
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 700 g)
  • 1 cebula, pokrojona w plasterki
  • 125-180 ml wina Marsala
  • 2 jabłka Granny Smith, nieobrane i pokrojone w 2 cm kliny

Przygotowanie:

1W głębokim garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek. Wyjąć czosnek z garnka. Polędwicę oprószyć solą i pieprzem i zrumienić ze wszystkich stron na oliwie pozostałej w garnku. Odłożyć na bok.

2Cebulę zeszklić na oliwie, dodać wino i jabłka. Posolić i wymieszać. Na wierzch położyć polędwicę, przykryć i dusić przez 20 minut. W międzyczasie przewrócić mięso na drugą stronę.

3Polędwicę wyjąć z garnka i odstawić na 5 minut. Jeśli sos jest rzadki, jeszcze chwilę gotować, aby odparował.

4Mięso pokroić i polać sosem.

Porcja dla:

4 osób