Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Wegetariańska lub postna wersja smacznego kotleta. Ich przygotowanie jest bardzo proste – nie sprawi kłopotu nawet początkującym kucharzom. Podawać z surówką lub sosem grzybowym.
Składniki:
- 7 jajek
- 4 ziemniaki
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
- 3 łyżki drobno posiekanego koperku
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
16 jajek ugotować na twardo, wystudzić i obrać.
2Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić.
3Jajka i ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia lub dobrze rozgnieść. Dodać koperek, szczypior, zioła, śmietanę, 1 surowe jajko, sól i pieprz. Wymieszać.
4Uformowane kotleciki obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
Porcja dla:
6 osób