Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
45 min.

Wegetariańska lub postna wersja smacznego kotleta. Ich przygotowanie jest bardzo proste – nie sprawi kłopotu nawet początkującym kucharzom. Podawać z surówką lub sosem grzybowym.

Składniki:

  • 7 jajek
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki drobno posiekanego koperku
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

16 jajek ugotować na twardo, wystudzić i obrać.

2Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić.

3Jajka i ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia lub dobrze rozgnieść. Dodać koperek, szczypior, zioła, śmietanę, 1 surowe jajko, sól i pieprz. Wymieszać.

4Uformowane kotleciki obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.

Porcja dla:

6 osób