Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
130 min.

Tak przygotowana czerwona papryka smakuje bosko z pieczywem, jako dodatek do sera białego, do sosów i wszelkich dań, do których ją się dodaje. Przepis jest prosty i zawsze się udaje.

Składniki:

  • 2 kg dojrzałej czerwonej papryki
  • 5-10 ząbków czosnku

Przygotowanie:

1Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.

2Z papryki odcinamy górne części i wydrążamy nasiona. Układamy paprykę na blasze i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.

3Kilkakrotnie w czasie pieczenia obracamy i pieczemy do czasu, aż skórka będzie czarna – ok. 30 minut.

4Upieczoną, gorącą paprykę wkładamy do garnka i przykrywamy szczelnie. Odstawiamy i czekamy aż wystygnie.

5Obieramy paprykę ze skórki i układamy w małych słoiczkach dodając ząbek lub dwa czosnku.

6Zamykamy słoiczki i pasteryzujemy ok. 20 minut. Nie potrzeba żadnej zalewy, bo papryka sama wytworzy sok w czasie pasteryzacji.

7Tak przygotowaną paprykę w słoiku można przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu (szafka kuchenna, piwnica), przez rok albo i dłużej.

Porcja dla:

4 osób