20 min.
50 min.
130 min.
Tak przygotowana czerwona papryka smakuje bosko z pieczywem, jako dodatek do sera białego, do sosów i wszelkich dań, do których ją się dodaje. Przepis jest prosty i zawsze się udaje.
Składniki:
- 2 kg dojrzałej czerwonej papryki
- 5-10 ząbków czosnku
Przygotowanie:
1Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
2Z papryki odcinamy górne części i wydrążamy nasiona. Układamy paprykę na blasze i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
3Kilkakrotnie w czasie pieczenia obracamy i pieczemy do czasu, aż skórka będzie czarna – ok. 30 minut.
4Upieczoną, gorącą paprykę wkładamy do garnka i przykrywamy szczelnie. Odstawiamy i czekamy aż wystygnie.
5Obieramy paprykę ze skórki i układamy w małych słoiczkach dodając ząbek lub dwa czosnku.
6Zamykamy słoiczki i pasteryzujemy ok. 20 minut. Nie potrzeba żadnej zalewy, bo papryka sama wytworzy sok w czasie pasteryzacji.
7Tak przygotowaną paprykę w słoiku można przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu (szafka kuchenna, piwnica), przez rok albo i dłużej.
Porcja dla:
4 osób