Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
240 min.

To jeden z najprostszych przepisów na chleb drożdżowy, którego nie trzeba wyrabiać. Sekret tkwi w pieczeniu go w żeliwnej blasze albo brytfance, wtedy chleb będzie miał ładną, chrupiącą skórkę. Można użyć dowolnej mąki: żytniej, owsianej, czy jakiej kto woli. Ja zawsze używam 2/3 białej mąki na 1/3 mąki pełnoziarnistej.

Składniki:

  • 3/4 łyżki aktywnych suchych drożdży
  • 340 ml ciepłej wody
  • 3/4 łyżki soli
  • 450 g mąki pszennej

Przygotowanie:

1Rozpuścić drożdże w niewielkiej ilości ciepłej wody i odstawić na kilka minut, aż pojawi się piana.

2Dodać do drożdży pozostałą wodę wraz z solą i mąką – dobrze wymieszać wszystko w dużej misce. Przełożyć ciasto do bardzo dużego plastikowego pojemnika i przykryć pokrywką. Odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej.

3na powierzchni posypanej mąką wyrabiać ciasto w rękach przez 30 sekund, a następnie uformować z niego kulę. Małą blachę wyłożyć dużym arkuszem papieru do pieczenia (powinien wystawać co najmniej 5 cm na około brzegu blaszki) i włożyć do niej ciasto. Przykryć i odstawić na 1 do 1,5 godziny, aby wyrosło.

4Po około 45 minutach wyrastania rozgrzać piekarnik do 230 C. Średnią żeliwną brytfankę z pokrywką włożyć do piekarnika na 20 minut.

5Ostrożnie wyjąć brytfankę z piekarnika i zdjąć pokrywkę. Ciasto wraz z papierem do pieczenia przełożyć do gorącej brytfanki i odkroić wystający papier (z brytfanki nie może wystawać papier). Na wierzchu chleba nożem naciąć X i posypać ciasto mąką. Przykryć i piec przez 30 minut. Odkryć i piec jeszcze przez 10 minut. Wyjąć chleb z brytfanki wraz z papierem i ostudzić na metalowej kratce.

Porcja dla:

10 osób