Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Smaczny pomysł na wegetariańskie danie – kalarepę gotuję na parze, a nastepnie panieruję i smażę jak kotlety.

Składniki:

  • 3 młode kalarepki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mąki
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Kalarepę ugotować na parze do miękkości. Pokroić na plastry o grubości 0,5-1 cm, oprószyć solą i pieprzem.

2Jajka wbić do miski, wymieszać z mąką. Plastry kalarepki obtaczać w cieście, a następnie w bułce tartej.

3Na patelni rozgrzać olej i smażyć kalarepki z obu stron na rumiano.

Porcja dla:

4 osób