Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
110 min.

Pyszne danie, które oryginalnie pochodzi z kuchni rosyjskiej. Tutaj jest moja wersja. Zazwyczaj przyrządzam go gdy przychodzi dużo gości.

Składniki:

  • 1/2 kg polędwicy wołowej lub wieprzowej
  • 300 g pieczarek
  • 3 cebule
  • 3 kiszone ogórki
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paski o szerokości 1 cm. Pieczarki, cebule i ogórki pokroić w słupki.

2Na oleju obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Odłożyć na bok.

3Na tej samej patelni podsmażyć pokrojone warzywa i pieczarki. Dodać do mięsa, wymieszać.

4Paprykę pokroić w paseczki i podsmażyć na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i połączyć z pozostałymi składnikami.

5Całość zalać 1,5 litra wrzątku, doprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając.

6Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody i zagęścić gulasz. Gotować przez kilka minut. Smacznego!

Porcja dla:

8 osób