Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
90 min.
90 min.
Całkowity czas:
110 min.
110 min.
Pyszne danie, które oryginalnie pochodzi z kuchni rosyjskiej. Tutaj jest moja wersja. Zazwyczaj przyrządzam go gdy przychodzi dużo gości.
Składniki:
- 1/2 kg polędwicy wołowej lub wieprzowej
- 300 g pieczarek
- 3 cebule
- 3 kiszone ogórki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paski o szerokości 1 cm. Pieczarki, cebule i ogórki pokroić w słupki.
2Na oleju obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Odłożyć na bok.
3Na tej samej patelni podsmażyć pokrojone warzywa i pieczarki. Dodać do mięsa, wymieszać.
4Paprykę pokroić w paseczki i podsmażyć na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i połączyć z pozostałymi składnikami.
5Całość zalać 1,5 litra wrzątku, doprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając.
6Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody i zagęścić gulasz. Gotować przez kilka minut. Smacznego!
Porcja dla:
8 osób