Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Taki chleb na piwie robi się szybko i doskonale pasuje do wszelkich potraw z wołowiny. Smak chleba zależy od rodzaju użytego piwa.

Składniki:

  • 350 ml (1 butelka) piwa
  • 375 g (3 szklanki) mąki pszennej z dodatkiem 3 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia i 3/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie:

1W dużej misce wymieszać cukier i mąkę. Dodać piwo i nadal mieszać, najpierw za pomocą drewnianej łyżki, potem wyrobić ręcznie. Ciasto ma być lepkie. Wlać do wysmarowanej tłuszczem formy wielkości ok. 13×23 cm.

2Piec w temperaturze 175°C przez 50 do 60 minut. Skórka powinna być chrupiąca, a wnętrze miękkie. Podawać z masłem lub topionym serem.

Porcja dla:

12 osób