Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
75 min.
75 min.
Taki chleb na piwie robi się szybko i doskonale pasuje do wszelkich potraw z wołowiny. Smak chleba zależy od rodzaju użytego piwa.
Składniki:
- 350 ml (1 butelka) piwa
- 375 g (3 szklanki) mąki pszennej z dodatkiem 3 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia i 3/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
1W dużej misce wymieszać cukier i mąkę. Dodać piwo i nadal mieszać, najpierw za pomocą drewnianej łyżki, potem wyrobić ręcznie. Ciasto ma być lepkie. Wlać do wysmarowanej tłuszczem formy wielkości ok. 13×23 cm.
2Piec w temperaturze 175°C przez 50 do 60 minut. Skórka powinna być chrupiąca, a wnętrze miękkie. Podawać z masłem lub topionym serem.
Porcja dla:
12 osób