Czas przygotowania:
50 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
120 min.

Bardzo polecamy tę potrawę wszystkim, nawet jeśli sądzą, że nie lubią szpinaku. Szpinak w takiej postaci nie przypomina bowiem ani wyglądem, ani smakiem zielonej papki, którą mają zapewne w pamięci.

Składniki:

  • 350 g mąki i jeszcze trochę do posypania blatu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu
  • 150 g masła do posmarowania ciasta
  • 100 ml mleka

Przygotowanie:

1Podgrzać miskę. W innej misce zmiksować wszystkie składniki ciasta z dodatkiem 125 ml letniej wody. Energicznie zagniatać rękami ciasto przez 10 minut na cienko posypanym mąką blacie kuchennym. Uformować 3 jednakowe kule i posmarować je oliwą. Przykryć je nagrzaną miską i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.

2Pokroić cebulę w kostkę, posiekać czosnek. Rozgrzać oliwę na patelni i zeszklić na niej cebulę z czosnkiem. Lekko wycisnąć szpinak, grubo posiekać i dodać na patelnię. Wszystko wymieszać, dodać zagęstnik do sosów i krótko gotować. Następnie nieco ostudzić i dodać żółtka oraz parmezan.

3Rozwałkować ciasto porcjami na posypanej mąką ściereczce. Rozciągnąć je wierzchem dłoni na cienkie jak papier prostokąty. Nagrzać piekarnik do 220°C. Nasmarować blachę oliwą. Na dnie piekarnika postawić napełnioną wodą miskę żaroodporną.

4Rozpuścić masło. Posmarować z wierzchu płaty ciasta częścią masła. Rozłożyć na nich szpinak z patelni, pozostawiając wokół wolny brzeg. Ser owczy pokruszyć, posypując nim równomiernie szpinak.

5Zwilżyć brzegi ciasta wodą. Boczne brzegi płatów zawinąć do wewnątrz. Zwinąć strudle, pomagając sobie ściereczką. Zacisnąć i skleić boki, i zsunąć strudle na blachę tak, żeby spojenie znalazło się pod spodem. Gęsto ponakłuwać ich powierzchnię.

6Posmarować strudle resztą masła. Piec przez 30–40 minut, żeby zrobiły się złotożółte. Co 10 minut polewać je mlekiem. Położyć na strudlach ser gouda pokrojony w paski – 5 minut przed końcem pieczenia. Gotowy strudel wyjąć z piekarnika i studzić przez 2–3 minuty, potem pokroić w plastry grubości 5 cm i podawać.

Porcja dla:

10 osób