Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Bardzo prosta zapiekanka z szynką, śmietaną i serem – na dni, kiedy nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie. Zapomnij o gotowych posiłkach, ta domowa potrawa będzie gotowa w mgnieniu oka, a Twoja rodzina się nią zachwyci!

Składniki:

  • 500 g dowolnego makaronu (rurki, świderki, itp.)
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 250 g szynki, pokrojonej w kostkę
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • suszone oregano (do smaku)
  • suszona bazylia (do smaku)
  • 400 ml śmietany
  • starty ser (mozzarella, parmezan, itp.)

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 220 C.

2W garnku zagotować osoloną wodę i ugotować makaron aż będzie al dente (około 8 minut). Odcedzić i przełożyć makaron z powrotem do garnka. Dodać czosnek, szynkę i przyprawy. Wlać śmietanę, wymieszać całość i przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.

3Opcjonalnie: posypać startym serem po wierzchu. Piec około 15-20 minut.

Porcja dla:

4 osób