Czas przygotowania:
10 min.
Całkowity czas:
1450 min.

Potrzebowałam ostatnio przepisu na ocet malinowy, bo miałam w domu miskę malin, a wydawało mi się, że to wcale nie jest takie trudne, żeby go samej zrobić. Rezultat jest świetny i już nie mogę się doczekać, żeby go użyć do kolejnej sałatki!

Składniki:

  • 1 koszyk malin (125 g, najlepiej organicznych)
  • 500 ml lekkiego octu (3%)

Przygotowanie:

1Rozgnieść maliny widelcem i wymieszać z octem. Przełożyć do dużego słoja i odstawić na 1 dzień.

2Następnego dnia przetrzeć przez gęste sito, a następnie przecedzić przez filtr do kawy (ten krok nie jest konieczny). Przelać do czystej butelki i dobrze ją zamknąć. Przechowywać w ciemnym miejscu, aby ocet nie stracił koloru.

Porcja dla:

20 osób