Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
75 min.
Całkowity czas:
90 min.

Królik duszony w ciemnym piwie, z dodatkiem suszonych śliwek, tymianku i majeranku. Coś dla wielbicieli tradycyjnych smaków.

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 1 królik
  • 1 łyżka mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle, aż się zeszkli.

2Królika podzielić na części, opanierować w mące. Dodać na patelnię i wymieszać z cebulą. Dodać posiekany czosnek i smażyć przez 5-10 minut, odwracając często kawałki mięsa.

3Dodać sól, pieprz, tymianek, majeranek i liście laurowe. Wlać piwo, aby przykryło mięso.

4Śliwki pokroić na pół i dodać na patelnię. Przykryć i dusić na małym ogniu przez 1 godzinę, w razie potrzeby dolewając więcej piwa.

Porcja dla:

6 osób