Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
75 min.
75 min.
Całkowity czas:
90 min.
90 min.
Królik duszony w ciemnym piwie, z dodatkiem suszonych śliwek, tymianku i majeranku. Coś dla wielbicieli tradycyjnych smaków.
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 2 cebule
- 1 królik
- 1 łyżka mąki
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle, aż się zeszkli.
2Królika podzielić na części, opanierować w mące. Dodać na patelnię i wymieszać z cebulą. Dodać posiekany czosnek i smażyć przez 5-10 minut, odwracając często kawałki mięsa.
3Dodać sól, pieprz, tymianek, majeranek i liście laurowe. Wlać piwo, aby przykryło mięso.
4Śliwki pokroić na pół i dodać na patelnię. Przykryć i dusić na małym ogniu przez 1 godzinę, w razie potrzeby dolewając więcej piwa.
Porcja dla:
6 osób