Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
100 min.
Całkowity czas:
130 min.

Wspaniałe gołąbki według przepisu mojej mamy. To niesamowicie sycące danie obowiązkowo pojawia się na stole na rodzinnych uroczystościach i różnych imprezach. Doskonałe podawane zarówno z sosem grzybowym jak i pomidorowym.

Składniki:

  • 1 główka (około 1,5 kg) kapusty włoskiej
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 2 szklanki ryżu białego
  • 1 kg karkówki
  • 250 g podgarla lub surowego boczku

Przygotowanie:

1Z kapusty wyciąć ostrym nożem głąb. Włożyć ją do dużego garnka z gotującą się wodą na 3-4 minuty.

2W trakcie gotowania ostrożnie oddzielać kolejne liście i odkładać do osuszenia.

3Z każdego liścia odciąć nerw liściowy (to zgrubienie u nasady liścia).

4Ryż i kasze ugotować na pół miękko (około 10 minut) w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić jak makaron.

5Karkówkę i podgarle lub boczek zmielić.

6Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać zmielone mięso, przyprawy i razem podsmażyć.

7Farsz mięsny wymieszać dobrze z ryżem i kaszami.

8Na każdy liść nakładać porcję farszu i zawijać dość ciasno od nasady.

9Brzegi liścia zawijać do środka i tak przygotowane gołąbki układać w żaroodpornym naczyniu ściśle jeden obok drugiego.

10Gołąbki zalać bulionem warzywnym, na wierzch położyć liście kapusty (jeśli nam jakieś zostały, będą chronić przed przypaleniem).

11Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

12Gołąbki piec przez 80 minut.

Porcja dla:

8 osób