Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Pyszny i szybki sposób na przyrządzenie królika. Wyjątkowa kombinacja smaków – kapary, rodzynki, orzechy piniowe. Warto spróbować! Smakuje z ryżem.

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 królik, pokrojony na kawałki
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 marchewka, posiekana
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1W rondlu rozgrzać oliwę i obsmażyć królika ze wszystkich stron na rumiano. Dodać cebulę, marchewkę i rozmaryn.

2Kiedy królik będzie już rumiany, oprószyć go solą i pieprzem. Dodać passatę i wino, wymieszać. Dodać kapary, rodzynki i orzechy, gotować na dużym ogniu przez kilka minut. Zmniejszyć ogień, wymieszać i przykryć. Gotować przez około 30 minut, aż sos będzie gęsty a mięso miękkie.

Porcja dla:

4 osób