Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
150 min.
Całkowity czas:
650 min.

Jagody jałowca nadają temu daniu bardzo ciekawy aromat. Mięso pieczemy długo na małym ogniu, więc będzie rozpływać się w ustach. W tym czasie pęczak wchłonie sos i go zagęści. Najlepiej podawać z purée z ziemniaków oraz zielonymi warzywami, na przykład fasolką szparagową.

Składniki:

  • 500 g wołowiny – karkówki lub innego, chudego kawałka do duszenia – pokrojonej w kostkę o boku 5 cm
  • 2 ząbki czosnku, przekrojone na połówki
  • 3 liście laurowe
  • 6 jagód jałowca, lekko pokruszonych
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 250 ml czerwonego wina
  • 12 drobnych cebulek (ok. 400 g)

Przygotowanie:

1Włożyć do miski mięso, czosnek, liść laurowy, jałowiec i tymianek. Zalać winem, przykryć i wstawić do lodówki na 8 godzin, a najlepiej na całą noc.

2Następnego dnia rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Włożyć cebulki do miski i zalać wrzątkiem tak, żeby ledwie je zakrył. Odstawić na 2 minuty, a potem odlać. Kiedy cebulki ostygną na tyle, że nie będą parzyć w dłonie, obrać z łupin. Odłożyć.

3Wyjąć mięso z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozgrzać oliwę na dość dużym ogniu w dużej brytfannie. Wrzucić wołowinę i zrumienić ze wszystkich stron. Najlepiej zrobić to w kilku porcjach, żeby w brytfannie nie było jednocześnie zbyt dużo mięsa. Wyjąć z brytfanny i przełożyć na talerz.

4Wrzucić cebulki do brytfanny i smażyć na małym ogniu 3-4 minuty, aż przyrumienią się lekko. Wsypać kaszę i smażyć jeszcze minutę, cały czas mieszając. Dodać mięso wraz z sokami, które wypłynęły z niego na talerz. Wlać wywar i doprowadzić do wrzenia.

5Wlać marynatę przez sitko do brytfanny. Dodać liście laurowe oraz gałązkę tymianku. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć brytfannę szczelną pokrywką i wstawić do piekarnika na 45 minut.

6Dodać marchewkę, seler naciowy i brukiew. Wymieszać i wstawić do piekarnika na 1 do 1¼ godziny, aż mięso, kasza i warzywa zrobią się miękkie. Przed podaniem usunąć liście laurowe i gałązkę tymianku.

Porcja dla:

4 osób