Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Prosty sposób na tradycyjne klopsy mięsne z dodatkiem kapusty. Składniki podobne do gołąbków, wykonanie trochę inne, ale danie równie smaczne!
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 główka kapusty, poszatkowanej
- 1 marchewka, starta
- 1 cebula, posiekana
- 250 g mielonej wieprzowiny
- 250 g mielonej wołowiny
Przygotowanie:
1W rondelku roztopić masło i podsmażyć kapustę na rumiano. Dodać marchewkę i cebulę. Przykryć i dusić przez 10 minut.
2Mielone mięso wymieszać z ryżem. Dodać podduszone warzywa, wymieszać. Dodać sól i pieprz.
3Z masy formować kulki i układać w garnku.
4Koncentrat pomidorowy wymieszać z kwaśną śmietaną, dodać odrobinę wody aby sos był rzadki i wlać do garnka. Dodać sól, liście laurowe i czosnek. Przykryć i dusić przez 25-30 minut.
Porcja dla:
6 osób