Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Prosty sposób na tradycyjne klopsy mięsne z dodatkiem kapusty. Składniki podobne do gołąbków, wykonanie trochę inne, ale danie równie smaczne!

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 główka kapusty, poszatkowanej
  • 1 marchewka, starta
  • 1 cebula, posiekana
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 250 g mielonej wołowiny

Przygotowanie:

1W rondelku roztopić masło i podsmażyć kapustę na rumiano. Dodać marchewkę i cebulę. Przykryć i dusić przez 10 minut.

2Mielone mięso wymieszać z ryżem. Dodać podduszone warzywa, wymieszać. Dodać sól i pieprz.

3Z masy formować kulki i układać w garnku.

4Koncentrat pomidorowy wymieszać z kwaśną śmietaną, dodać odrobinę wody aby sos był rzadki i wlać do garnka. Dodać sól, liście laurowe i czosnek. Przykryć i dusić przez 25-30 minut.

Porcja dla:

6 osób