Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Delikatny, słodki kurczak z kluseczkami polanymi mocno orzechowym sosem. Na obiad idealne. Przepis na sos nie był mój, więc nie dodam, ale łatwo go można znaleźć.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • garść wiórków kokosowych
  • syrop z jednej puszki po brzoskwiniach
  • przyprawa do kurczaka – do smaku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki

Przygotowanie:

1Kurczak: Pierś kurczaka pokroić, a kawałki obtoczyć w kokosie.

2Na patelni teflonowej zagotować trochę syropu (w miarę gotownia będzie parował, więc trzeba będzie dolewać) i gotować w nim kurczaka. W czasie gotowania dosypywać pryprawę do kurczaka. Kurczak będzie gotowy kiedy będzie rumiany na zewnątrz i ugotowany w środku.

3Lane kluski: Jajko zmieszać w kubeczku z mąką. Wlewać ciasto cienką strużką do gotującej się wody. Gotować ok. pięć minut i wyjąć łyżką cedzakową.

4Przepis na sos nie był mój, więc nie dodam, ale łatwo go można znaleźć. Polać nim kluseczki i wszystko ułożyć na talerzu.

Porcja dla:

2 osób