15 min.
20 min.
35 min.
Delikatny, słodki kurczak z kluseczkami polanymi mocno orzechowym sosem. Na obiad idealne. Przepis na sos nie był mój, więc nie dodam, ale łatwo go można znaleźć.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- garść wiórków kokosowych
- syrop z jednej puszki po brzoskwiniach
- przyprawa do kurczaka – do smaku
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
Przygotowanie:
1Kurczak: Pierś kurczaka pokroić, a kawałki obtoczyć w kokosie.
2Na patelni teflonowej zagotować trochę syropu (w miarę gotownia będzie parował, więc trzeba będzie dolewać) i gotować w nim kurczaka. W czasie gotowania dosypywać pryprawę do kurczaka. Kurczak będzie gotowy kiedy będzie rumiany na zewnątrz i ugotowany w środku.
3Lane kluski: Jajko zmieszać w kubeczku z mąką. Wlewać ciasto cienką strużką do gotującej się wody. Gotować ok. pięć minut i wyjąć łyżką cedzakową.
4Przepis na sos nie był mój, więc nie dodam, ale łatwo go można znaleźć. Polać nim kluseczki i wszystko ułożyć na talerzu.
Porcja dla:
2 osób