20 min.
60 min.
80 min.
Pieczony kurczak z sosem musztardowo-miodowym z pieczarkami, marchewką i cebulą. Smakuje świetnie z ryżem.
Składniki:
- 2 nogi z kurczaka
- 1 duża cebula, pokrojona na kawałki
- 2 garście pieczarek, pokrojone w plastry
- 1 duża marchewka, pokrojona w słupki
- 2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
2Nogi z kurczaka włożyć do dużego naczynia żaroodpornego i przykryć. Piec przez 45 minut, aż kurczak się upiecze (po nakłuciu wykałaczką ma z niego wyciekać przezroczysty płyn).
3Gdy kurczak się upiecze, przelać soki z dna naczynia do garna o grubym dnie lub do woka.
4Kurczaka włożyć znów do piekarnika, nie przykrywać i zwiększyć temp. do 200 stopni C, aby się zrumienił.
5Do garnka z sokami z kurczaka dodać cebulę, marchewkę i pieczarki. Gotować na dużym ogniu, często mieszając, aż warzywa zmiękną.
6Dodać musztardę i miód i tyle mąki, aby zagęścić dobrze sos. Następnie dodawać po trochu mleka, stale mieszając, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję.
7Dodać mrożony groszek (opcjonalnie), a następnie wlać sos na kurczaka i wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut.
8Podawać z ziemniakami lub z ryżem.
Porcja dla:
2 osób