Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Pieczony kurczak z sosem musztardowo-miodowym z pieczarkami, marchewką i cebulą. Smakuje świetnie z ryżem.

Składniki:

  • 2 nogi z kurczaka
  • 1 duża cebula, pokrojona na kawałki
  • 2 garście pieczarek, pokrojone w plastry
  • 1 duża marchewka, pokrojona w słupki
  • 2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

2Nogi z kurczaka włożyć do dużego naczynia żaroodpornego i przykryć. Piec przez 45 minut, aż kurczak się upiecze (po nakłuciu wykałaczką ma z niego wyciekać przezroczysty płyn).

3Gdy kurczak się upiecze, przelać soki z dna naczynia do garna o grubym dnie lub do woka.

4Kurczaka włożyć znów do piekarnika, nie przykrywać i zwiększyć temp. do 200 stopni C, aby się zrumienił.

5Do garnka z sokami z kurczaka dodać cebulę, marchewkę i pieczarki. Gotować na dużym ogniu, często mieszając, aż warzywa zmiękną.

6Dodać musztardę i miód i tyle mąki, aby zagęścić dobrze sos. Następnie dodawać po trochu mleka, stale mieszając, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję.

7Dodać mrożony groszek (opcjonalnie), a następnie wlać sos na kurczaka i wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut.

8Podawać z ziemniakami lub z ryżem.

Porcja dla:

2 osób