Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Panierowane piersi z kurczaka, zapieczone w sosie z musztardą i białym winem – najlepsze będą piersi ze skórą i kością! Ta potrawa przypomina dania kuchni francuskiej i jest wprost ‚magnifique’!

Składniki:

  • 4 połówki piersi kurczaka z kością i skórą
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 3 łyżki musztardy dijońskiej
  • 2 łyżki białego wina
  • 2 szklanki bułki tartej

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.

2Kurczaka posolić. W małej patelni lub garnku na średnim ogniu podsmażać masło z czosnkiem, musztardą i winem przez 3-4 minuty; posmarować tym kurczaka.

3Bułkę tartą wsypać do płytkiej miski i obtaczaj w niej kurczaka. Opanierowane kawałki kurczaka układać w lekko wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.

4Piec w 175 stopniach C przez 1 godzinę, aż soki wyciekające z kurczaka będą przejrzyste.

Porcja dla:

4 osób