Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
75 min.
75 min.
Panierowane piersi z kurczaka, zapieczone w sosie z musztardą i białym winem – najlepsze będą piersi ze skórą i kością! Ta potrawa przypomina dania kuchni francuskiej i jest wprost ‚magnifique’!
Składniki:
- 4 połówki piersi kurczaka z kością i skórą
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 3 łyżki musztardy dijońskiej
- 2 łyżki białego wina
- 2 szklanki bułki tartej
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
2Kurczaka posolić. W małej patelni lub garnku na średnim ogniu podsmażać masło z czosnkiem, musztardą i winem przez 3-4 minuty; posmarować tym kurczaka.
3Bułkę tartą wsypać do płytkiej miski i obtaczaj w niej kurczaka. Opanierowane kawałki kurczaka układać w lekko wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.
4Piec w 175 stopniach C przez 1 godzinę, aż soki wyciekające z kurczaka będą przejrzyste.
Porcja dla:
4 osób