Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Ten kurczak jest bardzo wilgotny i smaczny, a przy tym zawiera niewiele kalorii. W zależności od piekarnika być może wystarczy go piec tylko 45 minut, więc obserwuj go uważnie podczas pieczenia, żeby fasola zbytnio nie wyschła.

Składniki:

  • 6 filetów z piersi kurczaka
  • 600 ml salsy meksykańskiej
  • 1 duża czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki ostrej czerwonej papryki w proszku
  • 3 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1 puszka (450 g) czarnej fasoli, odcedzonej i przepłukanej

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 205 stopni C.

2Ułożyć filety z kurczaka w 3 litrowym naczyniu do pieczenia (lub naczyniu żaroodpornym) o wymiarach 22×32 cm. Wymieszać salsę z czerwoną papryką, kuminem, sokiem z cytryny, ostrą papryką i czosnkiem. Polać mieszaniną kurczaka. Na wierzch wysypać czarną fasolę i przykryć naczynie. Piec w nagrzanym piekarniku przez 1 do 1,5 godziny. Podawać z ryżem.

Porcja dla:

6 osób