30 min.
40 min.
70 min.
Ta zapiekanka – Torta Pasqualina, jest tradycyjnie przygotowywana we Włoszech na Wielkanoc. Można jednak delektować się jej smakiem nie tylko od święta. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!
Składniki:
- 500 g szpinaku
- 1 mała cebula, posiekana
- 1 łyżka masła
- 350 g sera ricotta
- 80 g startego parmezanu
- 2 jajka
Przygotowanie:
1Szpinak włożyć na patelnię i dusić na średnim ogniu aż zmięknie. Odcisnąć i posiekać.
2Masło stopić i smażyć cebulę aż zmięknie. Dodać szpinak i smażyć przez 2 minuty. Zestawić z ognia i przełożyć do miski.
3Kiedy szpinak przestygnie dodać ricottę, parmezan, jajka, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, wymieszać.
4Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Masłem natłuścić formę o średnicy 23 cm. Rozwinąć ciasto filo i przykryć wilgotną ściereczką, aby nie wysychało.
5W przygotowanej formie ułożyć 1 arkusz ciasta tak, aby nadmiar wystawał z jednej strony formy. Lekko posmarować masłem cały płat ciasta i ułożyć nastepny arkusz pod kątem w stosunku do poprzedniej warstwy. Układać kolejne warstwy, maksimum 12, każdą smarując masłem.
6Na ciasto wyłożyć nadzienie i równomiernie rozprowadzić. Za pomocą łyżki zrobić 6 zagłębień i wbić w nie żółtka. Oprószyć je solą i pieprzem i posmarować masłem.
7Wystającym ciastem przykryć nadzienie. Przekładać kolejno pojedyncze arkusze ciasta, w razie potrzeby smarując jeszcze masłem. Wierzch też posmarować masłem.
8Piec przez 40 minut, aż ciasto będzie rumiane. Odstawić do lekkiego przestygnięcia i podawać na ciepło.
Porcja dla:
6 osób