Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
270 min.

No najlepszy kurczak, jakiego kiedykolwiek jadłam. Nie przepadam za curry, ale w tym wydaniu jest pyszne!

Składniki:

  • 75 g masła, stopionego
  • 1/3 szklanki (80 ml) miodu
  • 1/4 szklanki (60 ml) musztardy dijońskiej
  • 4 łyżeczki curry
  • 1 szczypta mielonego pieprzu kajeńskiego
  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka

Przygotowanie:

1W średniej misce wymieszać stopione masło z miodem, musztardą, curry i pieprzem kajeńskim. Dobrze wymieszać. Ułożyć kurczaka w naczyniu żaroodpornym i polać sosem. Przykryć naczynie i wstawić do lodówki. Marynować przez co najmniej 4 godziny lub przez noc.

2Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.

3Wyjąć naczynie z lodówki i wstawić do piekarnika. Piec pod przykryciem przez 10 minut. Zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 10 minut, aż wyciekające z kurczaka soki będą przejrzyste (czas pieczenia zależy od grubości piersi).

Porcja dla:

4 osób