Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
270 min.
270 min.
No najlepszy kurczak, jakiego kiedykolwiek jadłam. Nie przepadam za curry, ale w tym wydaniu jest pyszne!
Składniki:
- 75 g masła, stopionego
- 1/3 szklanki (80 ml) miodu
- 1/4 szklanki (60 ml) musztardy dijońskiej
- 4 łyżeczki curry
- 1 szczypta mielonego pieprzu kajeńskiego
- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
Przygotowanie:
1W średniej misce wymieszać stopione masło z miodem, musztardą, curry i pieprzem kajeńskim. Dobrze wymieszać. Ułożyć kurczaka w naczyniu żaroodpornym i polać sosem. Przykryć naczynie i wstawić do lodówki. Marynować przez co najmniej 4 godziny lub przez noc.
2Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
3Wyjąć naczynie z lodówki i wstawić do piekarnika. Piec pod przykryciem przez 10 minut. Zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 10 minut, aż wyciekające z kurczaka soki będą przejrzyste (czas pieczenia zależy od grubości piersi).
Porcja dla:
4 osób