Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
30 min.

To prosty przepis na pierś z kurczaka, który szybko się przygotowuje, a smakuje wybornie. Syrop klonowy i boczek dodają mu wyjątkowego smaku. Piersi z kurczaka należy najpierw rozbić tłuczkiem, żeby się równo usmażyły.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 filety z piersi kurczaka, każdy po 200 g
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1/2 pęczka świeżej szałwii
  • 1 łyżeczka masła

Przygotowanie:

1W patelni rozgrzać oliwę. Filety z kurczaka oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć na patelni (na średnim lub dużym ogniu) przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości mięsa), odwracając co kilka minut. Kiedy filety się usmażą, zdjąć z patelni i wstawić w ciepłe miejsce.

2Oberwać listki szałwii i włożyć na patelnię, gdzie znajduje się pozostały po smażeniu tłuszcz. Dodać boczek, ocet balsamiczny, syrop klonowy i orzechy. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez kilka minut, stale mieszając. Doprawić solą i pieprzem i polać kurczaka.

Porcja dla:

2 osób