05 min.
25 min.
30 min.
To prosty przepis na pierś z kurczaka, który szybko się przygotowuje, a smakuje wybornie. Syrop klonowy i boczek dodają mu wyjątkowego smaku. Piersi z kurczaka należy najpierw rozbić tłuczkiem, żeby się równo usmażyły.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 filety z piersi kurczaka, każdy po 200 g
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 1/2 pęczka świeżej szałwii
- 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
1W patelni rozgrzać oliwę. Filety z kurczaka oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć na patelni (na średnim lub dużym ogniu) przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości mięsa), odwracając co kilka minut. Kiedy filety się usmażą, zdjąć z patelni i wstawić w ciepłe miejsce.
2Oberwać listki szałwii i włożyć na patelnię, gdzie znajduje się pozostały po smażeniu tłuszcz. Dodać boczek, ocet balsamiczny, syrop klonowy i orzechy. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez kilka minut, stale mieszając. Doprawić solą i pieprzem i polać kurczaka.
Porcja dla:
2 osób