Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
270 min.
270 min.
Fajny, prosty sposób na marynowane jajka i buraczki. Można podwoić przepis jeśli na przykład szykuje nam się większa impreza 🙂 Można je przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Składniki:
- 8 jajek
- 1,5 szklanki ugotowanych buraków pokrojonych w plasterki
- 0,5 szklanki wody z gotowania buraków
- 0,5 szklanki (120 ml) octu 5% (lub 4 łyżki zwykłego octu 9-10%)
- 0,5 szklanki (100 g) cukru
- 0,5 szklanki (120 ml) wody
- 1/2 łyżeczki (opcjonalnie) mielonego cynamonu
Przygotowanie:
1Jajka włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia, przykryć szczelnie pokrywką i zdjąć z ognia. Odstawić na 10-12 minut, a następnie wyjąć jajka i przełożyć do wody z lodem na 15 minut.
2Wyjąć jajka z wody, obrać i włożyć do dużego słoja.
3Do garnka włożyć buraki, dodać wodę z gotowania buraków, ocet, cukier, wodę i cynamon. Doprowadzić do wrzenia i mieszać, aż cukier się rozpuści.
4Wlać zawartość garnka do jajek w słoiku, zakręcić słój i wstawić na 4 godziny (lub na całą noc) do lodówki.
Porcja dla:
8 osób