Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
270 min.

Fajny, prosty sposób na marynowane jajka i buraczki. Można podwoić przepis jeśli na przykład szykuje nam się większa impreza 🙂 Można je przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Składniki:

  • 8 jajek
  • 1,5 szklanki ugotowanych buraków pokrojonych w plasterki
  • 0,5 szklanki wody z gotowania buraków
  • 0,5 szklanki (120 ml) octu 5% (lub 4 łyżki zwykłego octu 9-10%)
  • 0,5 szklanki (100 g) cukru
  • 0,5 szklanki (120 ml) wody
  • 1/2 łyżeczki (opcjonalnie) mielonego cynamonu

Przygotowanie:

1Jajka włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia, przykryć szczelnie pokrywką i zdjąć z ognia. Odstawić na 10-12 minut, a następnie wyjąć jajka i przełożyć do wody z lodem na 15 minut.

2Wyjąć jajka z wody, obrać i włożyć do dużego słoja.

3Do garnka włożyć buraki, dodać wodę z gotowania buraków, ocet, cukier, wodę i cynamon. Doprowadzić do wrzenia i mieszać, aż cukier się rozpuści.

4Wlać zawartość garnka do jajek w słoiku, zakręcić słój i wstawić na 4 godziny (lub na całą noc) do lodówki.

Porcja dla:

8 osób