Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Prosty i smaczny obiad – piersi z kurczaka faszerowane mozzarellą i czosnkiem, owinięte w boczek. Dzięki temu są soczyste.

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 kulka mozzarelli, pokrojona w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 4 plasterki boczku
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w kliny
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.

2Każdą z piersi naciąć z boku, prawie do końca, tworząc głęboką kieszeń.

3Nałożyć do tej kieszeni mozzarelli i po 1/4 z posiekanego czosnku.

4Zawinąć piersi w plasterki boczku i zabezpieczyć wykałaczkami. Dobrze zamknąć kieszonki, aby ser nie wyciekł.

5Cebulę i resztę czosnku włożyć do płytkiego naczynia żaroodpornego i lekko skropić oliwą.

6Na tym ułożyć piersi i posypać rozmarynem.

7Piec przez 30 minut. (Kurczak będzie upieczony, jeśli po nakłuciu wykałaczką wyciekną z niego przezroczyste soki.)

Porcja dla:

2 osób