Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Prosty i smaczny obiad – piersi z kurczaka faszerowane mozzarellą i czosnkiem, owinięte w boczek. Dzięki temu są soczyste.
Składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 1 kulka mozzarelli, pokrojona w plasterki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 4 plasterki boczku
- 1 czerwona cebula, pokrojona w kliny
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
2Każdą z piersi naciąć z boku, prawie do końca, tworząc głęboką kieszeń.
3Nałożyć do tej kieszeni mozzarelli i po 1/4 z posiekanego czosnku.
4Zawinąć piersi w plasterki boczku i zabezpieczyć wykałaczkami. Dobrze zamknąć kieszonki, aby ser nie wyciekł.
5Cebulę i resztę czosnku włożyć do płytkiego naczynia żaroodpornego i lekko skropić oliwą.
6Na tym ułożyć piersi i posypać rozmarynem.
7Piec przez 30 minut. (Kurczak będzie upieczony, jeśli po nakłuciu wykałaczką wyciekną z niego przezroczyste soki.)
Porcja dla:
2 osób