20 min.
150 min.
170 min.
Pożywny gulasz z dziczyzny z aromatycznymi przyprawami, porem, marchewką, boczkiem, czerwonym winem i odrobiną żurawiny, która dodaje mu oryginalnego smaku. Pasuje świetnie do klusek, ziemniaków lub makaronu.
Składniki:
- 4-5 ziaren jałowca
- 1 szczypta imbiru
- 1 szczypta cynamonu
- 1 szczypta mielonego ziela angielskiego
- 1 kg dziczyzny pokrojonej w kostkę (jeleń, dzik, sarna)
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 2 marchewki
- 1 mały por
- 6-8 małych cebulek
Przygotowanie:
1Rozgnieść jałowiec w moździerzu i wymieszać z imbirem, cynamonem i zielem angielskim. Natrzeć mięso tymi przyprawami, solą i pieprzem.
2Marchew obrać i drobno posiekać. Odciąć zielone liście pora, a białą część drobno posiekać. Boczek pokroić w kostkę. Cebulki obrać i posiekać drobno.
3W garnku o grubym dnie podsmażyć na maśle boczek. Dodać mięso i podsmażyć z każdej strony. Dodać cebulkę, marchewkę i pora i smażyć, stale mieszając, aż warzywa pokryją się tłuszczem i lekko zmiękną. Dodać tymianek i liść laurowy, wlać czerwone wino i wodę. Przykryć garnek i dusić na małym ogniu przez 2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu sprawdzać, czy w garnku jest wystarczająca ilość płynu. W razie potrzeby dolać więcej wody.
4Dodać śmietanę i żurawinę i doprawić jeszcze solą i pieprzem. Podawać na ciepło.
Porcja dla:
4 osób