Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
70 min.
70 min.
Bardzo smaczne i proste danie z kurczaka w stylu greckim. Można tak przygotować pierś lub udka i smakują wspaniale.
Składniki:
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- 4 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
- 800 g piersi z kurczaka ze skórą (lub udek)
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 160 stopni C.
2W miseczce wymieszać kumin z papryką, kurkumą, solą, pieprzem i czosnkiem. W mieszance obtoczyć kurczaka.
3Kurczaka ułożyć pojedynczą warstwą w naczyniu żaroodpornym.
4Bulion wymieszać z sokiem z cytryny i mąką. Polać kurczaka, a wierzch posypać oliwkami.
5Piec przez około godzinę.
Porcja dla:
4 osób