Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
70 min.

Bardzo smaczne i proste danie z kurczaka w stylu greckim. Można tak przygotować pierś lub udka i smakują wspaniale.

Składniki:

  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
  • 800 g piersi z kurczaka ze skórą (lub udek)

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 160 stopni C.

2W miseczce wymieszać kumin z papryką, kurkumą, solą, pieprzem i czosnkiem. W mieszance obtoczyć kurczaka.

3Kurczaka ułożyć pojedynczą warstwą w naczyniu żaroodpornym.

4Bulion wymieszać z sokiem z cytryny i mąką. Polać kurczaka, a wierzch posypać oliwkami.

5Piec przez około godzinę.

Porcja dla:

4 osób