Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Pyszne, aromatyczne placki cukiniowo-ziemniaczane z dużą iloscią świeżych ziół. Przyprawy można dostosować według upodobania, a świeże zioła zastąpić suszonymi.

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 2 ziemniaki
  • 100 g sera żółtego, startego
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej

Przygotowanie:

1Cukinię i ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Odstawić aby puściły sok, a następnie odcisnąć. Dodać pozostałe składniki i zioła, wymieszać na jednolitą masę.

2Na patelni rozgrzać olej i smażyć niewielkie placki z obu stron na złoty kolor.

Porcja dla:

6 osób