05 min.
20 min.
55 min.
Bardzo łatwy przepis na świeżą, domową ricottę. Pozostałą serwatkę można zamrozić i zużyć do pieczenia zamiast wody, albo zrobić z niej masę kajmakową. W ten sposób nie wylejemy do zlewu zawartego w nij wapnia i protein.
Składniki:
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
- 1/2 szklanki wody
- 3,8 litra pełnotłustego mleka
- 1 łyżeczka soli niejodowanej w płatkach (jeśli na opakowaniu nie pisze, że to sól jodowana, znaczy że jest niejodowana)
Przygotowanie:
1Wsypać kwasek cytrynowy do 1/2 szklanki wody i wymieszać.
2Wlać do garnka mleko i rozpuszczony kwasek, dodać sól i wymieszać. Podgrzewać mleko do temperatury 82-85 stopni C. Nie doprowadzić do wrzenia. Stale mieszać.
3Kiedy pojawią się grudni i oddzielą od serwatki, a serwatka nie będzie już miała mlecznej barwy, wyłączyć ogień i odstawić na 10 minut, nie mieszając.
4Ułożyć gazę na durszlaku, a pod nim ustawić garnek, do którego będzie się zbierać serwatka. Wlać zawartość garnka do durszlaka i odstawić na 15-30 minut, aby odsączyć ser.
5Ser jest gotowy. Teraz można go przechowywać w szczelnym pojemniku, w lodówce, do tygodnia.
Porcja dla:
4 osób