15 min.
25 min.
40 min.
Soczysta pierś z kaczki, masło, jabłka i calvados – tylko one składają się na to wspaniałe danie. Wymyśliłam ten przepis dzisiaj na obiad i był tak pyszny… że musiałam go opublikować! Kiedy robiłam zdjęcie mąż nie mógł się doczekać, żeby ją zjeść. Najlepszy w niej jest ten słodko-kwaśny smak.
Składniki:
- 4 piersi z kaczki
- 20 g solonego masła
- 4 twarde jabłka pokrojone w plasterki
- 200 ml calvados
Przygotowanie:
1Kaczkę ułożyć skórą na dół w teflonowej patelni. Nie dodawać żadnego tłuszczu i smażyć na dużym ogniu przez 2 minuty. Zmniejszyć ogień na mały i smażyć jeszcze przez 5 minut z każdej strony.
2W drugiej patelni stopić masło na dużym ogniu, dodać jabłka i smażyć przez 2-3 minuty, aż się przyrumienią na złoto.
3Zmniejszyć ogień na mały i smażyć jabłka jeszcze przez 10 minut.
4Zmniejszyć ogień jeszcze bardziej i dodać calvados. (Nie dodawać calvados w pobliżu ognia! Zdjąć patelnię z ognia, dodać alkohol, a następnie położyć patelnię z powrotem na kuchence.) Drewnianą łyżką zdrapać przypalone kawałki z dna patelni.
5Piersi z kaczki podawać polane sosem z calvados.
Porcja dla:
4 osób