Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
40 min.

Soczysta pierś z kaczki, masło, jabłka i calvados – tylko one składają się na to wspaniałe danie. Wymyśliłam ten przepis dzisiaj na obiad i był tak pyszny… że musiałam go opublikować! Kiedy robiłam zdjęcie mąż nie mógł się doczekać, żeby ją zjeść. Najlepszy w niej jest ten słodko-kwaśny smak.

Składniki:

  • 4 piersi z kaczki
  • 20 g solonego masła
  • 4 twarde jabłka pokrojone w plasterki
  • 200 ml calvados

Przygotowanie:

1Kaczkę ułożyć skórą na dół w teflonowej patelni. Nie dodawać żadnego tłuszczu i smażyć na dużym ogniu przez 2 minuty. Zmniejszyć ogień na mały i smażyć jeszcze przez 5 minut z każdej strony.

2W drugiej patelni stopić masło na dużym ogniu, dodać jabłka i smażyć przez 2-3 minuty, aż się przyrumienią na złoto.

3Zmniejszyć ogień na mały i smażyć jabłka jeszcze przez 10 minut.

4Zmniejszyć ogień jeszcze bardziej i dodać calvados. (Nie dodawać calvados w pobliżu ognia! Zdjąć patelnię z ognia, dodać alkohol, a następnie położyć patelnię z powrotem na kuchence.) Drewnianą łyżką zdrapać przypalone kawałki z dna patelni.

5Piersi z kaczki podawać polane sosem z calvados.

Porcja dla:

4 osób