Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Przygotowałam tę kaczkę na urodziny męża i wyszła wspaniale. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że octu balsamicznego jest naprawdę dużo, ale szybko się redukuje w trakcie gotowania. Danie jest gotowe w mniej niż pół godziny i to lubię!
Składniki:
- 4 piersi z kaczki
- 500 ml octu balsamicznego
- 3 łyżki miodu akacjowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 12 mandarynek, obranych i podzielonych na ćwiartki
Przygotowanie:
1Na patelnię wlać sos sojowy, miód i ocet balsamiczny. Gotować na małym ogniu przez 5-10 minut, stale mieszając. Dodać mandarynki i przechowywać w ciepłym miejscu, do czasu aż kaczka będzie gotowa.
2W drugiej patelni smażyć kaczkę skórą do dołu przez około 10 minut. Odwrócić i smażyć jeszcze przez 5 minut.
3Ułożyć kaczkę na talerzach (pokrojoną w plastry lub w całości) i polać sosem.
Porcja dla:
4 osób