Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Przygotowałam tę kaczkę na urodziny męża i wyszła wspaniale. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że octu balsamicznego jest naprawdę dużo, ale szybko się redukuje w trakcie gotowania. Danie jest gotowe w mniej niż pół godziny i to lubię!

Składniki:

  • 4 piersi z kaczki
  • 500 ml octu balsamicznego
  • 3 łyżki miodu akacjowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 12 mandarynek, obranych i podzielonych na ćwiartki

Przygotowanie:

1Na patelnię wlać sos sojowy, miód i ocet balsamiczny. Gotować na małym ogniu przez 5-10 minut, stale mieszając. Dodać mandarynki i przechowywać w ciepłym miejscu, do czasu aż kaczka będzie gotowa.

2W drugiej patelni smażyć kaczkę skórą do dołu przez około 10 minut. Odwrócić i smażyć jeszcze przez 5 minut.

3Ułożyć kaczkę na talerzach (pokrojoną w plastry lub w całości) i polać sosem.

Porcja dla:

4 osób