Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Śliwki zawijane w boczek i mięso drobiowe, smażone na rumiany kolor. Po przygotowaniu roladki tniemy na 2-3 cm kawałki i nabijamy na wykałaczki. Podajemy jako przekąski.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • sól i pieprz
  • 4 duże suszone śliwki bez pestki
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, rozciąć na połówki i rozbić aby uzyskać cienki płat mięsa. Doprawić solą i pieprzem.

2Śliwki pokroić na ćwiartki.

3Na każdym filecie układać kolejno plaster boczku, i po dwie ćwiartki śliwki.

4Roladki zawinąć, spiąć wykałaczkami i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron aż się zarumienią.

Porcja dla:

4 osób