Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Prosty przepis na leczo do słoików na zimę. Leczo pochodzi z Węgier. Doskonale smakuje jako dodatek do potraw z grilla, dań na zimno, wędlin lub po prostu ze świeżym pieczywem.
Składniki:
- 1 kg papryki (mieszanej), pokrojonej w paski
- 1 kg cebuli, drobno posiekanej
- 1 kg pomidorów, pokrojonych na małe kawałki
- 150 g cukru
- 50 g soli
Przygotowanie:
1Umieść wszystkie składniki w dużym garnku i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Zamieszać kilka razy. Wyciągnąć liście laurowe.
2Gorące leczo wlać do wysterylizowanych słoików i dobrze zakręcić zakrętki. Zostawić w słoikach przez co najmniej 4 tygodnie przed spożyciem.
Porcja dla:
6 osób