Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Prosty przepis na leczo do słoików na zimę. Leczo pochodzi z Węgier. Doskonale smakuje jako dodatek do potraw z grilla, dań na zimno, wędlin lub po prostu ze świeżym pieczywem.

Składniki:

  • 1 kg papryki (mieszanej), pokrojonej w paski
  • 1 kg cebuli, drobno posiekanej
  • 1 kg pomidorów, pokrojonych na małe kawałki
  • 150 g cukru
  • 50 g soli

Przygotowanie:

1Umieść wszystkie składniki w dużym garnku i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Zamieszać kilka razy. Wyciągnąć liście laurowe.

2Gorące leczo wlać do wysterylizowanych słoików i dobrze zakręcić zakrętki. Zostawić w słoikach przez co najmniej 4 tygodnie przed spożyciem.

Porcja dla:

6 osób