Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
20 min.

Niewiele trzeba, by przyrządzić z jajek eleganckie i pożywne danie. Wystarczy usmażyć omlet z wędzonym łososiem, aromatycznym koperkiem i kwaśną śmietaną. Podawać z pełnoziarnistym pieczywem i zieloną sałatą.

Składniki:

  • 8 jajek
  • sól i pieprz do smaku
  • 125 g wędzonego łososia, w plasterkach
  • 1 łyżka świeżego koperku, posiekanego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 20 g masła
  • 400 g karczochów ze słoika, odsączonych i pokrojonych na ćwiartki

Przygotowanie:

1Wbić jajka do dużej miski i dodać 3 łyżki wody. Doprawić solą i pieprzem, starannie roztrzepać widelcem, aż masa zrobi się jednolita, ale nie będzie się pienić.

2Pociąć nożyczkami plasterki łososia na wstążki 10 × 3 cm. Dodać koperek do śmietany i wymieszać. Odstawić. Mocno rozgrzać piekarnik na funkcji grill.

3Roztopić masło na dużej patelni teflonowej o grubym dnie i średnicy 25 cm, którą można bezpiecznie wstawić do piekarnika (jeśli ma drewnianą rączkę, należy ją owinąć folią aluminiową). Gdy tylko masło zacznie się pienić, wlać jajka. Smażyć na dużym ogniu przez 30 sekund, aż spód omleta zacznie się ścinać. Lekko rozmieszać jajka grzbietem widelca, żeby ściekały pod ścięty spód. Smażyć jeszcze przez 30 sekund bez mieszania.

4Kiedy omlet wygląda na prawie ścięty, ale jego wierzch jest wciąż lekko wilgotny, szybko ułożyć na nim paseczki łososia i ćwiartki karczochów. Zdjąć patelnię z ognia i wstawić na minutę do piekarnika, żeby omlet lekko się przyrumienił.

5Nałożyć na omlet śmietanę, która roztopi się, tworząc lekki sos. Podawać omlet natychmiast, pokrojony na porcje.

Porcja dla:

4 osób