25 min.
35 min.
60 min.
Do niedawna dynia kojarzyła się nam najczęściej z pestkami lub marynatą. Dziś to warzywo zyskuje coraz większą popularność. To bardzo dobrze, bo dynia jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Można z niej też przyrządzić wiele różnych potraw, między innymi apetyczne dodatki do dań głównych.
Składniki:
- 900 g dyni, pokrojonej w kostkę
- 2 czerwone cebule, pokrojone na cząstki
- 4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
- 3 łyżki świeżej szałwii, posiekanej
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Przykryć blachę dużym arkuszem folii aluminiowej. Ułożyć na środku dynię i cebulę. Można też 4 porcje dyni owinąć w folię i upiec każdą osobno.
2Posypać dynię czosnkiem i szałwią, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Unieść brzegi folii do góry, zwinąć je razem, zamykając wewnątrz warzywa.
3Piec 30 minut, a następnie rozwinąć folię i piec jeszcze 5 minut, aż dynia zmięknie i zacznie się rumienić. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób