Dynia pieczona z czerwoną cebulą i szałwią

Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
60 min.

Do niedawna dynia kojarzyła się nam najczęściej z pestkami lub marynatą. Dziś to warzywo zyskuje coraz większą popularność. To bardzo dobrze, bo dynia jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Można z niej też przyrządzić wiele różnych potraw, między innymi apetyczne dodatki do dań głównych.

Składniki:

  • 900 g dyni, pokrojonej w kostkę
  • 2 czerwone cebule, pokrojone na cząstki
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  • 3 łyżki świeżej szałwii, posiekanej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Przykryć blachę dużym arkuszem folii aluminiowej. Ułożyć na środku dynię i cebulę. Można też 4 porcje dyni owinąć w folię i upiec każdą osobno.

2Posypać dynię czosnkiem i szałwią, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Unieść brzegi folii do góry, zwinąć je razem, zamykając wewnątrz warzywa.

3Piec 30 minut, a następnie rozwinąć folię i piec jeszcze 5 minut, aż dynia zmięknie i zacznie się rumienić. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

4 osób