Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
30 min.

Świeży łosoś nie wymaga zbyt wiele przygotowania. Te filety z łososia są smażone na dobrym, słodkim maśle z czosnkiem, a następnie lekko skropione sokiem z cytryny. Jeśli chcemy trochę bardziej zaszaleć i ładnie zaprezentować łososia, możemy skarmelizować cebulę i udekorować nią łososia.

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki rozgniecionego czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 2 filety z łososia (po 110 g)
  • 1 cytryna

Przygotowanie:

1Filety z łososia oprószyć z obu stron pieprzem cytrynowym.

2W dużej patelni na średnim ogniu stopić masło. Dodać czosnek i łososia. Smażyć przez 10 minut na każde 2,5 cm grubości filetów, lub do momentu, gdy mięso ryby będzie można lekko rozdzielać widelcem. Po upływie połowy czasu smażenia obrócić filety na drugą stronę, aby się przyrumieniły z obydwu stron. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.

Porcja dla:

2 osób