Czas przygotowania:
40 min.
40 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
70 min.
70 min.
To bardzo dobry pudding, a przy tym bardzo tani. Podawać z sosem toffi, dżemem morelowym, albo z suszonymi lub świeżymi owocami. Zamiast zwykłego mleka można też użyć mleka kokosowego, aby smak był jeszcze bardziej kokosowy.
Składniki:
- 1,5 l mleka
- 200 g wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 200 g ryżu średnioziarnistego
- 220 g cukru
Przygotowanie:
1W dużym garnku zagotować mleko; dodać kokos i wanilię. Gdy zacznie wrzeć, dodać ryż i gotować na średnim ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czas, aż ryż się ugotuje i będzie mieć kremową konsystencję.
2Dodać cukier i gotować jeszcze przez 5 minut. Wskazówka: dodać 3 łyżki creme fraiche, przelać do pucharków deserowych i wstawić do lodówki aż do czasu podania. Podawać na zimno.
Porcja dla:
8 osób