Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
70 min.

To bardzo dobry pudding, a przy tym bardzo tani. Podawać z sosem toffi, dżemem morelowym, albo z suszonymi lub świeżymi owocami. Zamiast zwykłego mleka można też użyć mleka kokosowego, aby smak był jeszcze bardziej kokosowy.

Składniki:

  • 1,5 l mleka
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 g ryżu średnioziarnistego
  • 220 g cukru

Przygotowanie:

1W dużym garnku zagotować mleko; dodać kokos i wanilię. Gdy zacznie wrzeć, dodać ryż i gotować na średnim ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czas, aż ryż się ugotuje i będzie mieć kremową konsystencję.

2Dodać cukier i gotować jeszcze przez 5 minut. Wskazówka: dodać 3 łyżki creme fraiche, przelać do pucharków deserowych i wstawić do lodówki aż do czasu podania. Podawać na zimno.

Porcja dla:

8 osób