15 min.
20 min.
155 min.
Bardzo prosta świąteczna potrawa. Delikatne kawałki ryby w galarecie z jajkiem i ziołami. Spróbujcie tej wykwintnej wersji kolacji wigilijnej.
Składniki:
- 1 cebula
- 1 pasternak
- 1 marchew
- 1 łyżka soli
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu
Przygotowanie:
1Aby przygotować bulion warzywny (około 1,5 litra na 500 g łososia) należy umieścić całą cebulę, pasternak i marchew we wrzącej wodzie. Po 10 minutach gotowania dodać pieprz, sól i liść laurowy. Gotować jeszcze przez 20 minut.
2Żelatynę rozpuścić w chłodnej wodzie i pozostawić aby napęczniała.
3Gdy bulion będzie się gotował, oprószyć łososia solą i pieprzem łososia i wstawić w naczyniu żaroodpornym do nagrzanego do 180ºC piekarnika na 15-20 minut.
4Dodać do bulionu żelatynę, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i wyłączyć ogień.
5Drobno posiekać natkę pietruszki i czosnek, a ugotowane jajka pokroić w plasterki.
6Umieścić łososia na talerzu i rozdrobnić widelcem.
7Ułożyć rozdrobnionego łososia w głębokim półmisku, posypać natką pietruszki i posiekanym czosnkiem.
8Wlać połowę bulionu a następnie ułożyć plasterki jajek. Wlać pozostały bulion. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby galaretka stężała.
Porcja dla:
4 osób