Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
155 min.

Bardzo prosta świąteczna potrawa. Delikatne kawałki ryby w galarecie z jajkiem i ziołami. Spróbujcie tej wykwintnej wersji kolacji wigilijnej.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 pasternak
  • 1 marchew
  • 1 łyżka soli
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu

Przygotowanie:

1Aby przygotować bulion warzywny (około 1,5 litra na 500 g łososia) należy umieścić całą cebulę, pasternak i marchew we wrzącej wodzie. Po 10 minutach gotowania dodać pieprz, sól i liść laurowy. Gotować jeszcze przez 20 minut.

2Żelatynę rozpuścić w chłodnej wodzie i pozostawić aby napęczniała.

3Gdy bulion będzie się gotował, oprószyć łososia solą i pieprzem łososia i wstawić w naczyniu żaroodpornym do nagrzanego do 180ºC piekarnika na 15-20 minut.

4Dodać do bulionu żelatynę, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i wyłączyć ogień.

5Drobno posiekać natkę pietruszki i czosnek, a ugotowane jajka pokroić w plasterki.

6Umieścić łososia na talerzu i rozdrobnić widelcem.

7Ułożyć rozdrobnionego łososia w głębokim półmisku, posypać natką pietruszki i posiekanym czosnkiem.

8Wlać połowę bulionu a następnie ułożyć plasterki jajek. Wlać pozostały bulion. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby galaretka stężała.

Porcja dla:

4 osób