20 min.
40 min.
60 min.
To łagodne curry z kurczakiem i bananami, wzbogacone migdałami i jogurtem, ma wspaniałą kremową konsystencję. Udka kurczaka bez skóry i kości są smaczne, wygodne do jedzenia, szybko się je przyrządza i zawierają mało tłuszczu. Świetnie smakują z ryżem basmati i chrupkim grillowanym chlebem naan.
Składniki:
- 1 duża łagodna cebula
- 1 duża świeża papryczka chili
- 5 cm świeżego imbiru, posiekanego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- 450 ml bulionu drobiowego
- 55 g zmielonych migdałów
- 8 udek kurczaka, bez skóry i kości (ok. 450 g)
- 150 g niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 duże banany
- 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej plus kilka gałązek, do dekoracji
- 2 łyżki podprażonych płatków migdałowych
Przygotowanie:
1Włożyć cebulę, chili, imbir i obrany czosnek do robota kuchennego i zmiksować na jednolite purée. Można też bardzo drobno posiekać składniki ostrym nożem.
2Podgrzać olej na dużej teflonowej patelni i smażyć purée około 10 minut lub aż składniki zmiękną. Pod koniec smażenia mieszać częściej, żeby warzywa nie przywarły.
3Dodać garam masalę i wymieszać. Wlać bulion i dodać mielone migdały. Wrzucić udka kurczaka. Przykryć patelnię i zostawić na małym ogniu, aby mięso gotowało się przez 25 minut.
4Wrzucić do miski wszystkie składniki raity limonkowo- -jabłkowej oraz łyżkę jogurtu. Zamieszać i odstawić na bok.
5Wymieszać mąkę kukurydzianą z resztą jogurtu. Dodać do curry i gotować, mieszając ciągle, aż zgęstnieje.
6Obrać banany i pokroić na plasterki. Dodać je do curry wraz z posiekaną kolendrą. Gotować kilka minut, aby banany się podgrzały. Podawać na gorąco, posypane siekaną kolendrą i podprażonymi migdałami z raitą podaną obok, na tym samym talerzu.
Porcja dla:
4 osób