Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Filet z łososia smażony na patelni, polany sosem słodko-słonym z dodatkiem chili i miodu. Przepis tak prosty, że każdy będzie umiał go zrobić.

Składniki:

  • 2 filety z łososia
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie:

1Filety z łososia oprószyć z każdej strony solą i pieprzem.

2W dużej patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Smażyć filety z łososia po 5-6 minut z każdej strony, aż da się łatwo rozdzielać widelcem.

3W małym rondelku wymieszać miód z wodą, cukrem, sosem chili, sosem sojowym i czosnkiem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować jeszcze 5-7 minut, stale mieszając, aż sos będzie gęsty i gładki.

4Polać sosem filety z łososia i podawać.

Porcja dla:

2 osób