Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Filet z łososia smażony na patelni, polany sosem słodko-słonym z dodatkiem chili i miodu. Przepis tak prosty, że każdy będzie umiał go zrobić.
Składniki:
- 2 filety z łososia
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
1Filety z łososia oprószyć z każdej strony solą i pieprzem.
2W dużej patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Smażyć filety z łososia po 5-6 minut z każdej strony, aż da się łatwo rozdzielać widelcem.
3W małym rondelku wymieszać miód z wodą, cukrem, sosem chili, sosem sojowym i czosnkiem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować jeszcze 5-7 minut, stale mieszając, aż sos będzie gęsty i gładki.
4Polać sosem filety z łososia i podawać.
Porcja dla:
2 osób