Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
25 min.

Mniej znaczy więcej, jeśli chodzi o gotowanie małży! Należy używać tylko świeżych małży, które w chwili zakupu są szczelnie zamknięte. Jeśli nie możesz znaleźć świeżych małży, lepiej ugotuj coś innego! Podawać z kawałkami świeżego chrupiącego chleba, aby mieć co maczać w aromatycznym wywarze.

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 40 g (3/4 szklanki) posiekanych szalotek
  • 180 ml (3/4 szklanki) białego wytrawnego wina
  • 1 400 g małży, oskrobanych i oczyszczonych z wąsów
  • 30 g (1/2 szklanki) świeżej posiekanej natki pietruszki
  • czarnego mielonego pieprzu do smaku

Przygotowanie:

1W dużym garnku na zupę roztopić masło na średnim ogniu i zeszklić w nim szalotkę.

2Dodać wino i małże. Zwiększyć ogień na średnio-wysoki i dusić małże pod przykryciem, aż muszle się otworzą, tj. około 5 minut.

3Przełożyć małże do miski i polać wywarem, posypać natką pietruszki i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać.

Porcja dla:

4 osób