Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Prosty i smaczny sposób na przekąskę z orzechów. Orzechy włoskie w glazurze z cukru i przypraw korzennych. Można użyć migdałów, orzechów włoskich lub pekan.
Składniki:
- 1 białko
- 1/2 szklanki (110 g) brązowego cukru
- 2 łyżki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 500 g połówek orzechów włoskich
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 150 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.
2W misce ubić białko na pianę, dodać cukier, cynamon, goździki, imbir i wanilię, wymieszać. Dodać orzechy i wymieszać, aby pokryły się mieszanką przypraw. Wyłożyć równą warstwą na blaszkę.
3Piec przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż będą złoto brązowe. Ostawić do przestudzenia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Porcja dla:
500 osób