Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Prosty i smaczny sposób na przekąskę z orzechów. Orzechy włoskie w glazurze z cukru i przypraw korzennych. Można użyć migdałów, orzechów włoskich lub pekan.

Składniki:

  • 1 białko
  • 1/2 szklanki (110 g) brązowego cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 500 g połówek orzechów włoskich

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 150 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.

2W misce ubić białko na pianę, dodać cukier, cynamon, goździki, imbir i wanilię, wymieszać. Dodać orzechy i wymieszać, aby pokryły się mieszanką przypraw. Wyłożyć równą warstwą na blaszkę.

3Piec przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż będą złoto brązowe. Ostawić do przestudzenia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Porcja dla:

500 osób