10 min.
16 min.
26 min.
Karp po seczuańsku, podawany w całości, duszony w aromatycznych przyprawach, w sosie sojowym z dodatkiem czerwonej pasty chili.
Składniki:
- 1 cały, nieduży karp (może być też tilapia lub pstrąg)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 10 g świeżego imbiru, posiekanego w plasterki
- 2 cebulki dymki, pokrojone na 3-cm kawałki
- 2 łyżki czerwonej pasty chili
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
1Oczyścić rybę i osuszyć papierowymi ręcznikami.
2Duży wok postawić na średnim ogniu i rozgrzać olej do 170°C. Dodać imbir, czosnek i połowę dymki. Smażyć przez 30 sekund.
3Wmieszać pastę chili i smażyć przez minutę, a następnie dodać cukier, sos sojowy, ocet, wino ryżowe i biały pieprz. Smażyć przez minutę. Dodać wodę i doprowadzić sos do wrzenia.
4Dodać rybę, przykryć wok i dusić przez 6 minut. Po tym czasie odwrócić rybę na drugą stronę, ponownie przykryć wok i dusić jeszcze przez 5 minut. (Czas duszenia dostosować do wielkości ryby. Jeśli ryba jest większa – musi się ją dłużej dusić.)
5Wyłączyć ogień pod wokiem i dodać resztę dymki. Podawać, dekorując gałązkami kolendry.
Porcja dla:
4 osób