Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Uwielbiam ostry smak mocno pleśniowego sera lazur dlatego każda potrawa, w której stanowi on dodatek, godna jest wypróbowania.
Składniki:
- 2 brokuły
- 4 marchewki
- 8 pomidorków koktailowych
- 80 g sera pleśniowego typu lazur
- 2 łyżeczki masła
Przygotowanie:
1Marchewki umyć, obrać i pokroić w plasterki.
2Brokuły umyć i podzielić na różyczki.
3Ser pleśniowy pokruszyć na drobne kawałki.
4Pomidorki wymyć i rozkroić na ćwiartki.
5Warzywa podsmażyć na rozgrzanym na patelni maśle, dodać odrobinę wody i dusić warzywa pod przykryciem, do miękkości. Posolić je, posypać ziołami prowansalskimi i pieprzem mielonym.
6Uduszone warzywa wyjąć z patelni, a do pozostałej po nich wody dodać śmietanę i ser pleśniowy, i mieszać aż do rozpuszczenia się sera.
7Zalać warzywa sosem, na wierzchu ułożyć pomidorki.
Porcja dla:
6 osób