Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Uwielbiam ostry smak mocno pleśniowego sera lazur dlatego każda potrawa, w której stanowi on dodatek, godna jest wypróbowania.

Składniki:

  • 2 brokuły
  • 4 marchewki
  • 8 pomidorków koktailowych
  • 80 g sera pleśniowego typu lazur
  • 2 łyżeczki masła

Przygotowanie:

1Marchewki umyć, obrać i pokroić w plasterki.

2Brokuły umyć i podzielić na różyczki.

3Ser pleśniowy pokruszyć na drobne kawałki.

4Pomidorki wymyć i rozkroić na ćwiartki.

5Warzywa podsmażyć na rozgrzanym na patelni maśle, dodać odrobinę wody i dusić warzywa pod przykryciem, do miękkości. Posolić je, posypać ziołami prowansalskimi i pieprzem mielonym.

6Uduszone warzywa wyjąć z patelni, a do pozostałej po nich wody dodać śmietanę i ser pleśniowy, i mieszać aż do rozpuszczenia się sera.

7Zalać warzywa sosem, na wierzchu ułożyć pomidorki.

Porcja dla:

6 osób