30 min.
30 min.
60 min.
Trochę polskiego smaku wymieszanego z ulubionym smakiem z Filipin. Wspaniały sposób na wykorzystanie resztek ryżu. To zdecydowanie ulubione danie w moim domu! Ryż musi być koniecznie ugotowany dzień wcześniej. Świeży ryż popsuje to danie, bo zrobi się paciara. Czasem można dodać więcej warzyw – dla odmiany.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 3 duże marchewki, starte
- 1/4 główki kapusty, poszatkowana
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
Przygotowanie:
1Rozgrzać olej w dużej patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę i zeszklić ją. Wmieszać marchew, kapustę i czosnek, i smażyć, aż czosnek zacznie się przypiekać. Wmieszać kiełbasę i dobrze podgrzać całość (smażyć około 3 minuty).
2Pokruszyć ryż w rękach, aby rozbić grudki. Następnie wmieszać ryż do warzyw i kiełbasy na patelni. Chwilę podgrzewać, a następnie dodać sos sojowy. Rozbełtać 1 jajko i dokładnie wmieszać do ryżu. Po jednym na raz rozbełtywać i mieszać z ryżem pozostałe 2 jajka. Przykryć, zmniejszyć ogień i smażyć 10 minut, często mieszając.
Porcja dla:
6 osób