Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
60 min.

Trochę polskiego smaku wymieszanego z ulubionym smakiem z Filipin. Wspaniały sposób na wykorzystanie resztek ryżu. To zdecydowanie ulubione danie w moim domu! Ryż musi być koniecznie ugotowany dzień wcześniej. Świeży ryż popsuje to danie, bo zrobi się paciara. Czasem można dodać więcej warzyw – dla odmiany.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 3 duże marchewki, starte
  • 1/4 główki kapusty, poszatkowana
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane

Przygotowanie:

1Rozgrzać olej w dużej patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę i zeszklić ją. Wmieszać marchew, kapustę i czosnek, i smażyć, aż czosnek zacznie się przypiekać. Wmieszać kiełbasę i dobrze podgrzać całość (smażyć około 3 minuty).

2Pokruszyć ryż w rękach, aby rozbić grudki. Następnie wmieszać ryż do warzyw i kiełbasy na patelni. Chwilę podgrzewać, a następnie dodać sos sojowy. Rozbełtać 1 jajko i dokładnie wmieszać do ryżu. Po jednym na raz rozbełtywać i mieszać z ryżem pozostałe 2 jajka. Przykryć, zmniejszyć ogień i smażyć 10 minut, często mieszając.

Porcja dla:

6 osób